Bestill time klinikk
Flere artikler

Smerter? spenninger? Det kan starte fra hodet

nakkesmerter smerter

Visste du at hodet ditt ikke bare påvirker nakken din, men kan sette i gang en kjedereaksjon av spenninger gjennom hele kroppen? Forskning viser at hodeposisjonen påvirker pusten, kjernemuskulaturen, og til og med bekkenbunnen.

En typisk feil er at de fleste tenker ikke over at hodeplasseringen kan ha en enorm innvirkning på kroppen. Mange tenker faktisk at hodet er en separat del fra kroppen når det kommer til plager. 

Men faktisk så sier forskning noe annet. Å la hodet falle fremover, puste overflatisk eller ha dårlige sittestillinger kan bidra til vedvarende nakke- og ryggsmerter, og svekke kjernestabiliteten.

Når hodet faller fremover (kalt "forward head posture"), som forskning fra Kathleen & Phillips (1996) viser, øker trykket i bukhulen, noe som skaper press på bekkenbunnen og kan forverre plager som delte magemuskler (diastase) og ryggsmerter. I tillegg kan feil hodeposisjon føre til kjevespenninger, skulderproblemer og tretthet i ryggen.

Forskning peker på at forward head posture kan bidra til alvorlige plager. Studier av Lee & Moon (2016) viser at fremoverlent hode kan føre til overaktivitet i nakke- og skuldermusklene, noe som gir smerter og ubehag. Ved å rette opp hodeposisjonen kan vi hjelpe musklene med å stabilisere seg, forbedre pusteteknikken og gi kjernen den støtten den trenger, spesielt for småbarnsmødre som løfter og bærer daglig.

Det handler om å tenke helhetlig på kroppens posisjon og styrke gjennom bevisst muskelaktivering og pusteteknikker. Når vi endrer disse vanene, kan vi redusere smerter, styrke kjernen og gi kroppen bedre funksjonell stabilitet i hverdagen. Små justeringer gjør en forskjell, ikke bare i hvordan du ser ut, men i hvordan kroppen din føles og fungerer.

Å ha en riktig hodeposisjon gir ikke bare mindre spenning i nakke og skuldre. Når vi gir kroppen et solid utgangspunkt, kan vi oppleve en sterkere kjerne, bedre balanse, mindre risiko for bekkenbunnsplager og en friere kropp. Dette gir et fundament for å håndtere daglige oppgaver uten smerte eller begrensninger.

5 steg til å forbedre kroppens hodestilling: 

Øvelse 1: Rett Opp Hodet – Forskning fra Petersen & Wyatt (2011) viser at en sterk holdning reduserer nakkesmerter. Når du holder hodet kan du tenke deg at du er en spion som skal lytte til en samtale bak deg. Da får du haken litt inn og samtidig retter deg opp i en god posisjon til resten av kroppen. 

Øvelse 2: Slapp Kjeven Fri – En studie av Glaros & Williams (2005) fant at spenning i kjeven påvirker hele kroppen, inkludert bekkenbunnen. Her er et lite triks jeg selv har brukt. Lukk leppene lett og la tennene hvile fra hverandre. Slapp av i tungen og kjenn hvordan spenningen slipper. Som en bonus kan du også legge inn litt kjevemassasje. 

Øvelse 3: Bevisst Dyp Pust – Kathleen & Phillips (1996) fant at pusten påvirker stabiliteten i kroppen. Øv på å puste dypt gjennom nesen og la ribbeina utvide seg. Da kan du kanskje kjenne stresset senker seg? og nakken slapper av ? Verdt å prøve spør du meg :P

Øvelse 4: Aktiver Serratus Muskelen

– Weon & Oh (2010) fant at dårlig hodeposisjon reduserer serratus anterior-aktivering, som er viktig for overkroppens stabilitet. Prøv en lett "roing"-bevegelse for å styrke musklene bak skuldrene.

Øvelse 5: Ballongpusten – Forskning på pusteteknikker viser at dyp pust og bevisst utpust kan hjelpe musklene å slappe av (Kathleen & Phillips, 1996). Tren på å puste dypt og sakte gjennom nesen ved å blåse opp en ballong. Dette styrker både kjernemuskulaturen og pusten. Obs: kjenner du at det presser ned i bekkenbunnen er du på avveie. Da er det best å droppe balongen, og kun fokusere på pusten. Inn nesen og ut munnen. Bruk gjerne 5-8 sekunder når du puster ut. 

Å forstå hvordan kroppen påvirkes , gjør det mye enklere å bruke de riktige øvelsene for å redusere spenninger , lindre smerter, og styrke kroppen fra topp til tå. 

Ved å forstå sammenhengen mellom hode, pust og kjernemuskulatur kan vi skape bedre holdninger, unngå kroniske plager og gi kroppen den stabiliteten den trenger for å mestre småbarnslivet. Start med disse små, daglige justeringene og kjenn forskjellen!

 

 

Spedbarn og luftsmerter - tips til deg som mor

Oct 13, 2022

4 ting jeg gjÞr for Ä ta vare pÄ meg selv

Oct 13, 2022

Smerter i underarmene av Ă„ bysse?

Oct 30, 2020